Új kedvencem az édesburgonya. Minden, amit eddig megtudtam róla itt olvasható. Nagyon hasonlít az íze és a felhasználási módja a sütőtökéhez. Ezért, amíg nem szereztek be batátát 🙂 sütőtökből is elkészíthetitek bármelyik receptet! Köreteket készítettem, amelyek kisebb étkezéshez önálló fogásnak is megfelelnek. ( pl. film mellé 😛 )
Először is egy egyszerű, gyors, ráadásul olcsó lepény:
Hozzávalók 3 db kövérkés lepényhez:
10 dkg főtt batáta/vagy sütőtök/
8 dkg rizsliszt és kukoricaliszt fele-fele arányban
1 kk. szódabikarbóna
1 tojás, olívaolaj
morzsolt kakukkfű, petrezselyemzöld, kevés bors
só ízlés szerint, érdemes a masszát kóstolgatni, mert valóban édes az édesburgonya
Elkészítés:
Megfőzöm héjában a batátát, hamar megfő, mivel magas a víztartalma. (többek közt ezért is alkalmas fogyás céljábóli evésre 🙂 ráadásul kalóriaszegény is! )
Villával összetöröm, és hozzákeverem a sóval, szódabikarbónával elkevert liszteket, a tojást, és a fűszereket, ha szükséges kevés olívaolajjal lehet lazítani a masszát.
Olívaolajat hevítek serpenyőben és egy-egy adag masszát belelapítok.Mindkét oldalát aranybarnára pirítom. Melegen tálalom.
Jól illik hozzá a hagyma, fokhagyma, bármilyen saláta. Mártogatóssal is fokozhatjuk az élményt, legközelebb hozok valami jó kis mártogatós receptet! 🙂
Kipróbáltam a batátát chipsnek is, remek íze van sülve!
A múltkor serpenyőben sütöttem a zöldségeket, most kipróbáltam sütőben. Kevesebb olaj, kevesebb munka, tiszta haszon 🙂
Hozzávalók:
1 kis batáta vagy egy kis szelet sütőtök, 1 fej hagyma, 1 kisebb cékla, pár kisebb sárgarépa, 1 petrezselyem gyökér zöldjével és kb. bármilyen zöldség, ami van otthon 🙂
3 ek. olívaolaj, só, kakukkfű
Bekapcsolom a sütőt 160 c-ra, amíg felmelegszik, előkészítem a zöldségeket. Nyersen használok mindent, meghámozom, felszeletelem vagy felkarikázom a zöldségeket, viszonylag egyforma vékony darabokra, hogy egyszerre süljenek készre. A hagymát megpucolom, félbevágom, és kicsit szétszedem rétegeire. Egy tepsit kibélelek sütőpapírral, rálocsolom az olívaolajat, belerakom a zöldségszeleteket, megszórom sóval, rámorzsolom a kakukkfüvet.
Beteszem az előmelegített sütőbe, kb. 15-20 perc alatt elkészül. Félidőben kicsit összeforgatom, hogy mindenhol érje az olaj. Tálaláskor megszórom az összevágott petrezselyemmel, ez ad hozzá egy kis friss ízt.
Nekünk nagyon ízlett, senki nem hiányolta a krumplit 🙂 Remélem kipróbáljátok!
Jó étvágyat hozzá!
Nem érkezett még hozzászólás