kapcsolat

Üdvözöllek az oldalamon!

Forgács Klára a nevem, csokoládéfüggő családból származom. Kicsi koromban válogatós, vézna kislány voltam, a csoki biztos választás volt a sok nemszeretem leves és főzelék helyett. Anyukám vásárolta és sütötte a csemegéket, és csak titokban csokizott – mert úgy nem hizlal –  Apukámmal nyíltan hódoltunk a csoki imádatnak. A családi bevásárló lista természetes eleme volt az édesség, ahogy fogyott, pótolni kellett, inkább a kenyér hiányozzon, mint a csoki, abból baj nem lehet… Legszebb történetem ebből a korszakból, amikor Anyukám hatalmas mennyiségű Milka csokival érkezett meg egy külföldi útjáról, átadott nekünk egy-egy óriástáblát ajándékként, a többit jól elrejtette a lakás különböző pontjain. Apukám ártatlan mosollyal kutatta ki a tartalékot, és közös erővel egy hét alatt felfaltuk az 5 kilónyi zsákmányt.
Később a sütemények is felkerültek a „kedvencek” listámra, és ezzel egy időben változott az ízlésem is. Kezdtem keresni a kevésbé cukros, kevésbé tömény édességeket (nehezen találtam) Inkább sütöttem hát. Szerencsére a gyerekeimben is partnerre találtam a csúnyadefinom kísérleteim elfogyasztásában.

Közben rájöttem, hogy etetni is nagyon szeretek. Legjobb része a sütésnek a nyammmogást hallgatni, amikor barátok, gyerekek barátai, ismerősök és egyéb áldozatok kóstolják a végeredményt. Az is kiderült a kínálások közben, hogy többen kénytelenek lemondani a süteményekről, bonbonokról, mert kerülniük kell bizonyos összetevőket. És kezdett összeállni a kép bennem…

Lassan közeledve a második gyerekkorom felé, úgy éreztem eljött az ideje, hogy létrehozzam a saját játszóteremet. Elkezdtem kísérletezni, hogyan tudok olyan jóízű, jó állagú édességeket készíteni, amiket fogyaszthatnak különböző ételallergiában szenvedők is, ugyanakkor nem tartalmaznak semmilyen mesterséges adalékot. Mindezt úgy, hogy igyekszem nem a klasszikus recepteket erőszakosan „mentessé” tenni. Egyszerűen kikerülöm a „tiltott” összetevőket, és a lehetséges alapanyagokat addig kevergetem-kóstolgatom (nagyduzzogva ☺), amíg el nem készül az értékelhető végeredmény. A selejteket pedig megesszük!

És ha már játszótér, annyi játszótárs jött segíteni, annyi biztatást, támogatást kaptam, hogy már ezért megérte belekezdenem.

Mára megszületett néhány alapdarab, egészséges alapanyagokból, glutén és tejtermék tartalmú összetevők nélkül. Nem használok cukrot, az aszalt gyümölcsök édességét „használom” és mézet, ha szükséges. Nincs tapasztalatom az eritrittel, xillittel, de nem érzem ezeket természetes anyagnak, úgy gondolom az egészséges étkezésben jobb helye van a méznek, ami már ötezer éve bizonyít. Ellentétben az általános „mentes” irányvonallal, igyekszem kevesebb egzotikus gyümölcsöt, zöldséget használni. Nagyon finom és érdekes édességek készülnek cékla, sütőtök, cukkini, sárgarépa és idénygyümölcsök, valamint  csonthéjasok felhasználásával, (nagyrészt a saját kertünkből, ahol sok éve nem permetezünk elvből és lustaságból ) persze nem nélkülözve az egzotikus aszalványokat, egyéb hozzávalókat sem.

Az így készülő süteményeket és bonbonokat szeretném itt megmutatni! Recepteket is töltök fel folyamatosan, szeretnék Nektek segíteni az elkészítésben 🙂 Jó lenne, ha olyan örömmel nézegetnétek, amilyennel én készítettem.

 

Mandulaforgács

0036 30 272 12 14

Székesfehérvár

klari3

Forgács Klára

Ínyencségek tejtermék – és gluténmentesen.