Legyen az időszak sztárja a sütőtök 😊 ismerjük meg értékeit, fogyasszuk, mielőtt véget ér a szezonja.

Engedjük, hogy felvidítson a téli szürkeségben csodás színével, ami a nyári napfényt idézi. A színéért egyébként nagyon magas karotin tartalma felelős. Emiatt hasznos többek között az érrendszerünk, látásunk, idegrendszerünk számára is, ezen kívül antioxidáns tulajdonsággal is rendelkezik, megköti a káros szabadgyököket. Jelentős ásványi anyag forrás: magas kálcium és foszfor tartalma mellett vasat, rezet és mangánt is találhatunk benne. Nagy mennyiségű C vitamint is tartalmaz.

Könnyen emészthető húsa magas tápanyag tartalmú, ezért csecsemőknek és kisgyermekeknek is ajánlott.sütőtök i nduló

Egy ízig-vérig zöldség, ami kifejezetten egészséges a szervezetünk számára, ennek ellenére a gyümölcsök élvezeti értékét tudja adni. Zöldségként hasznosul, gyümölcsként élvezhetjük! Természetes édességét kihasználva, néhány apró trükk segítségével kiválóan alkalmas a „büntetlen” csemegézésre😊 Néhány ötlet:

Sütőben sütve, kis mézeskalács fűszerrel megszórva, esetleg juharsziruppal/mézzel éppen csak megcsorgatva, egyszerűen kikanalazva a héjából.sült sütőtök

Turmixoljuk össze a megsült sütőtök húsát jó minőségű kakaóporral és kevés kókuszvirág cukorral, vagy juharsziruppal, esetleg mézzel! Egészséges és csodás csokoládékrémet kapunk!

Sütőtökös latte és sütőtökös kakaó receptet találtok itt

 

sutotok-latte-2 sutotok-latte-5

 

 

 

 

 

 

 

 

Lekvárt is könnyen készíthetünk belőle, frissen, kis adagban, így tartósítószert sem kell használnunk. A megsült sütőtököt minimális    édesítéssel, különböző fűszerekkel, naranccsal, citrommal összefőzzük, kis üvegbe töltjük, hűtőszekrényben tároljuk. Pár perc alatt kész, nem sütőtökös narancsos lekvárkell komoly „befőzési procedúra” hozzá. Tortát, kekszet, akár vajas kenyeret is elvarázsolhatunk vele. Én karácsonyi ajándéknak is készítettem.

 

 

 

 

 

 

Én most chipset hoztam nektek, amit aszalógépben készítettem, kíméletes hőkezeléssel, megtartva így az értékes hőre lebomló vitaminokat és enzimeket is. Sóval-borssal, téli zöldfűszerekkel (kakukkfű és majoranna) készült az egyik változat. Fahéj, szegfűszeg és szerecsendió erősiti a sütőtök  természetes édességét a másik változatnak.

sütőtök chips zacskóban

Remélem kedvet kaptok néhány recepthez! 🙂