forgácsfánk közelHa farsang, akkor fánk, ha mandulaforgács, akkor naná, hogy forgácsfánk, más néven csöröge. Háát, még nem csörög igazán… Ha nem közeledne a farsang vége, akkor gyakorolnám még ezt a csörgetést, de a fánk már ehető, és finom. Ezért inkább gyorsan közre adom a receptet. A szépséget meg úgyis nektek kell kiügyeskednetek, türelem… 🙂

Nekem kevés türelmem van, ez látszik a fánkocskákon is, de ezzel biztatni is tudlak benneteket, könnyű lesz ezeknél szebbet készíteni!

Hozzávalók:

8 dkg rizsliszt,

2 dkg tápióka keményítő,forgácsfánk kezdés

csipet só,

1 tojás,

1 ek. kókuszolaj,

2 dkg méz,

vanília

1 ek. rum, vagy semleges ízű pálinka (jót tesz neki az alkohol, ami a sütés hatására elbomlik, tehát gyerek és sofőrbarát marad a fánk )

1-2 dl olaj a sütéshez

Elkészítés:

A hozzávalókat közepes keménységű tésztává gyúrjuk. (ha túl kemény, kevés vízzel lágyítjuk) Kicsit pihentetjük.

Ezután szilikonos felületen, vagy 2 sütőpapír között vékonyra nyújtjuk. Kicsit ragad a tészta, de nem érdemes túl lisztezni.

forgácsfánk nyújt

Téglalapokat vágunk ki belőle, melyeket középen bemetszünk. A klasszikus “átbújtatást” csak bátraknak ajánlom 🙂

Felmelegített (nem túl forró olajban) 1-2 perc alatt megsül. Gyorsan kell vele dolgozni, viszont így hamar elkészül, és már ehetjük is!

forgácsfánk sül

Lekvárral tálaljuk. Hedonisták csokikrémet is készíthetnek mellé 🙂