Így ünnepek után állítólag sok helyen marad száraz bejgli, aprósütemény… (mondjuk én ezt sosem értettem 🙂 de hallottam erről a jelenségről.

Ezt a süteményt egy elrontott kuglóf ihlette. Na, rontott süteménnyel találkoztam már bőven! A lényeg, hogy akár megmarad, akár elrontjuk a süteményt, könnyen átalakíthatjuk egy remek új csemegévé. Ami annyira ízletes, és jó állagú, hogy nyugodtan le is tagadhatjuk az alapját 🙂

Ha az alapsütemény mentes volt, akkor az is marad, ha bűnös 🙂 az eredeti sütemény, akkor ettől az átalakítástól csak egészségesebb lesz!

Az alábbi recept egy adag kiszáradt süteményből indul. Ez lehet mézeskalács, keksz, krém nélküli tortalap, akár diós bejgli is. Esetemben egy ronda kuglóf, ami törötten jött ki a formából, és ezért bosszúból hagytam kiszáradni. (ne is lássam alapon elrejtettem a kamra polcon, azután csak nem volt szívem kidobni, és kiderült, hogy milyen jól tettem!)

Az arányokat nagyban befolyásolja az alap sütemény állaga és íze, ezért minden mennyiség körülbelül értendő, de ezt kóstolgatással lehet pontosítani.

karmento

Hozzávalók:

25 dkg száraz sütemény, 5 dkg sült sütőtök vagy banán, 5 dkg méz, 1 narancs héja és leve, 2 evőkanál kakaópor, 1 kk. őrölt fahéj

 

 

 

Elkészítés: leírni majdnem tovább tart, mint elkészíteni!

A sütőtököt/banánt, mézet, narancslevet botmixerrel pürésítem. Belekeverem a kakaóport, fahéjat és a narancs lereszelt héját. A süteményt, ha nagyon száraz összetöröm, ha lazább, akkor csak összemorzsolom.

A püré egy részét félreteszem, nehogy túl lágy legyen a massza, a többit összekeverem a morzsával. Ha túl száraz, hozzáadom a félretett pürét is. És most jön a legjobb rész, a kóstolgatás! Ha túl édesre sikerült, akkor mehet még bele narancslé és kakaópor, ha nem elég édes, akkor természetesen méz.

Folpackkal kibélelek egy formát, lehet őzgerinc, vagy akár kis jénai is, megszórom darált dióval, vagy szeletelt mandulával, és belenyomkodom a masszát. 2-3 óráig hűtőszekrényben pihentetem.

Ezután végre kivehetem a formából, következik a szeletelés, eszegetés, jó étvágyat! 🙂