A Nature Cookta receptversenyre benevezett második receptem. Időközben a “modell” itthoni kóstolásra került, és a helyi zsűri nagyon finomnak ítélte 🙂

Körtés dióhabos linzertorta

Körtés dióhabos linzertorta

Körtés dióhabos linzertorta karamell öntettel

Elkészítési idő kb. 1 óra

Hozzávalók 8 szelethez:

Linzertészta:

70g rizsliszt, 20g tápióka keményítő, 15g bambuszrost liszt, 4g szódabikarbóna, csipet só

40g kókuszolaj, 40g méz, 1 tojás sárgája, fél citrom héja, leve

Körte töltelék:

300g körte, 1 ek. (15g)  tápióka keményítő, 30g méz, fél citrom leve, csipetnyi őrölt fahéj

80g dió, 1tojás fehérje, 20g kókuszvirág cukor

Karamell öntet:

50g sütőtök, 50g kókuszcukor, 30g kókuszolaj 200ml növényi tej, 1ek.(13 g) tápióka keményítő

 

Elkészítés:

A linzer hozzávalóit összegyúrom, és min. fél órára hűtőbe teszem pihenni.

Közben elkészítem a körtés tölteléket. Kockára vágom a körtét, és megpárolom a fahéjjal együtt, kb. 20 percig, időnként megkeverem. A végén hozzáadom a keményítőt. Langyosra hűtöm, belekeverem a mézet és a citromlevet. Félreteszem.

A tojásfehérjét habosra keverem a kókuszvirág cukorral és beleforgatom a darált diót.

Előmelegítem a sütőt 180 C-ra.

A tésztát szilikonos lapon kinyújtom, nagyobbra, mint a forma alja. Piteformába, vagy kapcsos tortaformába helyezem a tésztát, úgy, hogy pereme legyen a forma oldalán. Ha elszakad a tészta, kézzel belenyomkodom a formába. Beletöltöm a körtés keveréket és 15 percig sütöm.

Ezután rásimítom a tojásos diót és még 10 percig sütöm, hogy kérget kapjon.

A karamell öntethez a reszelt sütőtököt a kókuszvirág cukrot és a kókuszolajat  összeturmixolom, majd vastag aljú lábasban kevergetve kb. 10 percig főzöm. A növényi tejben elkeverem a keményítőt és hozzáöntöm a főtt sziruphoz. Ezután újra simára turmixolom a botmixerrel.

Kihülés után felszeletelem a pitét és tálaláskor leöntöm a karamell öntettel.

A mennyiségek 16 cm-es formára vonatkoznak, 22 cm-es formához duplázzuk a mennyiségeket.