Egyszerű és nagyszerű, őszi és egészséges, ízletes, és nem is túl drága, mi kell még? 🙂
Ezekbe a kis golyókba bármilyen maradék gyümölcsöt bele tudunk gyúrni, ráadásul elronthatatlan!
A sütőtök tele van rosttal, ásványi anyagokkal, vitaminnal, a dió, mazsola, gyümölcsök, mind-mind fontos őszi vitaminforrás, a kakaó is tele van fontos ásványi anyaggal, az útifűmaghéj fogyasztása sokaknak napi feladat, a hozzáadott fűszerek pedig segítenek a meghűlés kúrálásában. Tulajdonképpen gyógyszert gyártunk 😀 És nem is lehet túladagolni. (ja, de!)
Hozzávalók kb. 20 db golyóhoz (kevesebbért el ne kezdjétek!):
10 dkg sült/főtt sütőtök
10 dkg darált dió
10 dkg mazsola
3 ek. holland kakaópor
1 db reszelt alma, vagy körte, jól kinyomkodva
2 ek. utifűmaghéj, vagy lenmagliszt
Következnek a szabadon választott fűszerek, kinek-kinek kedve szerint!:
Nálam most kisujjnyi gyömbér és fél narancs héja lereszelve, őrölt fahéj, szegfűszeg szerepelt
Elkészítés:
A reszelt gyümölcsöt egy tálkában összekeverem az útifűmaghéjjal (vagy a lenmagliszttel) és félreteszem pár percre, hogy kocsonyásodjon.
A többi hozzávalót egy nagyobb tálban botmixerrel összepürésítem, hozzákeverem a kocsonyás gyümölcsöt. Kóstolok, fűszerezek, újra kóstolok, ha kell, ha nem 🙂
Ha túl lágy, kis lenmagliszttel lehet szilárdítani, ha túl sűrű, akkor kis gyümölcslével lazítani.
Diónyi golyókat gyúrok a masszából, majd belehempergetem valamelyik hozzávalóba: kakaópor, darált dió, esetleg szezámmag, puffasztott amaránt. Ki mit talál a polcán.
Kicsit beteszem a hűtőbe, hogy a kéz melegétől megpuhult golyócskák visszaszilárduljanak. Közben pár darabot megpróbálok elrejteni magamnak
a családtagok elől…
Jó golyózást mindenkinek!
No comments yet.